Diversiteit & Inclusie
Co-founders Aiman & Cristian blikken terug op tien jaar wedowe
Written by
wedowe team
January 28, 2024

Co-founders Aiman & Cristian blikken terug op tien jaar wedowe |

“Het is geweldig om te zien dat het gelukt is om door de jaren heen een community te bouwen waar mensen zich mee verbonden voelen.”

In 2014 kwamen Aiman Hassani (35) en Cristian Boscheri (33) elkaar tegen tijdens een startup weekend, waar het idee voor wedowe werd geboren. Wat aanvankelijk begon als een creatief idee om op kleine schaal verandering teweeg te brengen, groeide uit tot een stichting met een duidelijk doel: het bevorderen van diversiteit en inclusie in de creatieve sector, met als resultaat dat jongeren kunnen floreren in deze branche. We blikken samen met de twee co-founders terug op tien jaar wedowe, een decennium met ups én downs, de nodige uitdagingen en natuurlijk behaalde successen.

Wie zijn Aiman en Cristian?

Aiman is een filmmaker die zich bezighoudt met talentontwikkeling, het scouten van talent en het aanpakken van vraagstukken rondom diversiteit en inclusie voor gemeenten, culturele organisaties en bedrijven. Samen met Cristian is hij medeoprichter en directeur van wedowe. In 2012 kwam Cristian vanuit Italië naar Nederland om energy engineering te studeren aan de TU in Eindhoven, maar het liep net even anders. Hij is al zo’n 20 jaar actief als performer, met ervaring in theater, dans, acteren en comedy. Naast zijn artistieke passies koestert hij een grote liefde voor ondernemerschap.

Complementaire skill sets

C: “Aiman en ik hebben dezelfde rol, maar we zijn twee individuen met totaal uiteenlopende kwaliteiten. Mijn verantwoordelijkheid ligt onder andere bij het stroomlijnen van processen. Persoonlijk haal ik de meeste voldoening uit het ontwikkelen van programma's voor jongeren en het organiseren van creatieve sessies en workshops. Een van onze krachten is dat we elkaar continu uitdagen om het beste in elkaar naar boven te halen en vooruit te bewegen.”

A: “Wat onze samenwerking uniek maakt, is de drive die we beiden hebben. We zijn geen praters, maar aanpakkers. Ik richt me vooral op de menselijke en communicatieve aspecten van de organisatie. Daarnaast houd ik me bezig met accountmanagement, terwijl Cristian juist uitblinkt in cijfers en data. Dankzij onze verschillende skill sets vullen we elkaar perfect aan.”

Verandering op kleine schaal

A: “Toen we met wedowe begonnen, ontdekten we in onszelf het verlangen om verandering in de wereld teweeg te brengen. Hoewel het wellicht niet realistisch is om wereldvrede te creëren, realiseren we ons dat als je niets onderneemt, er ook niets zal veranderen. Het draait om het aanzetten tot actie en het nemen van initiatief om op kleine schaal verschil te maken. We zagen dat veel mensen het lastig vinden om die eerste stap te zetten en dat velen vastlopen in hun pogingen om überhaupt iets te ondernemen. Met de gedachte om aansluiting te vinden bij ieders potentieel en toegevoegde waarde, ontstond stichting wedowe, en door de jaren heen hebben we ons verder ontwikkeld. In het begin was onze organisatie voor iedereen, maar tegenwoordig richten we ons voornamelijk op jongeren in de creatieve sector.”

“Door zowel met jongeren als met bedrijven samen te werken, pakken we het probleem aan beide kanten van het spectrum aan."

        - Aiman

De koers bepalen

A: “Ons initiële doel was om mensen aan te zetten tot actie en een verandering in de wereld teweeg te brengen. Gedurende de jaren is onze koers verschoven naar het nastreven van meer inclusie en diversiteit in de creatieve industrie, met een specifieke focus op het bieden van kansen aan jongeren om te floreren in de sector. Als je streeft naar een wereld waarin verschillende stemmen gehoord worden en mensen zich vertegenwoordigd voelen, dan zullen ze zich in eerste instantie gerepresenteerd moeten voelen. Het komt nog steeds voor dat bedrijven beweren divers talent aan te trekken, maar wanneer de jongeren daadwerkelijk binnenkomen voelen ze zich vaak niet veilig of op hun gemak. Door zowel met jongeren als met bedrijven samen te werken, pakken we het probleem aan beide kanten van het spectrum aan."

Gelijke kansen

C: “Een van de grootste uitdagingen is het aanpassen van de koers van de stichting, die beïnvloed wordt door zowel interne als externe factoren. Het is een continu proces van aanvoelen wat wel en niet werkt. De meest praktische uitdaging is het waarborgen van financiële continuïteit. Wedowe is een combinatie van een sociale onderneming en een stichting. We zijn enerzijds afhankelijk van subsidies, maar we leveren ook commerciële diensten. Een van onze doelen is om volledige financiële onafhankelijkheid te bereiken.”
A: “Helaas is bewezen dat eerdere successen niet per se leiden tot vertrouwen in de toekomst. Zo was bijvoorbeeld ons PlusWhat Programma zeer succesvol en hoopten we direct te kunnen voortborduren op dit succes. Echter, dit kon niet, omdat we eerst nog fondsen moesten werven voor het volgende jaar. Hierdoor staan een heleboel jongeren in de wachtrij en dat is onwijs zonde. De urgentie wordt gelezen, maar het lijkt niet gevoeld te worden. Binnen de industrie zijn er mensen die net wat betere connecties hebben, waardoor het hen vaak wel lukt. Ik vind dat het zou moeten gaan om de waarde die je brengt, in plaats van de contacten die je hebt. Dit is een punt dat we moeten blijven agenderen.”

“Sommige deelnemers van het PlusWhat Programma gaven aan dat het voelt als een grote familie, en dat is het mooiste compliment dat we kunnen ontvangen.”
       - Cristian

Een hechte familie

C: “Het is geweldig om te zien dat het gelukt is om door de jaren heen een community te bouwen waar mensen zich mee verbonden voelen. Sommige deelnemers van het PlusWhat Programma gaven aan dat het voelt als een grote familie, en dat is het mooiste compliment dat we kunnen ontvangen. Ook in families heb je wel eens uitdagende momenten, maar daardoor creëer je juist een sterke band. Verder zijn we ontzettend trots op wat de jongeren hebben bereikt. Sommigen van hen zijn zelfs later coach bij ons geworden, wat de cirkel rond maakt.”

A: “Voor mij zijn er meerdere dingen waar ik trots op ben. Een daarvan is #BRAINCANDIES, een tegenhanger van Ted Talks. Terwijl bij TED Talks alleen mensen worden uitgenodigd die door de maatschappij als succesvol worden beschouwd, nodigen wij juist mensen uit die nog nooit voor een publiek hebben gesproken en begeleiden we hen naar dat moment. Wij geloven dat elk brein inspirerend kan zijn. De evenementen die we organiseren zijn momenten waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, nieuwe projecten kunnen starten, en actief gesprekken kunnen voeren over verschillende thema's. Daarnaast ben ik onwijs trots op het PlusWhat Programma en hoop ik dat we zo veel mogelijk jongeren kunnen empoweren. Maar vooral de persoonlijke verhalen raken mij het meest.”

Persoonlijke leermomenten

A: “Het nastreven van een gezonde work-life balans is voor mij een van de grootste leerpunten geweest. Wanneer je passie ook je werk is, ben je snel geneigd om al je tijd eraan te besteden. Op werkvlak heb ik geleerd dat een gesloten deur niet per se definitief gesloten is. De aanhouder wint.”

C: “Vanuit zakelijk punt is het voor mij het vinden van focus en helderheid. Het is essentieel als je een bedrijf wil laten groeien. Daarnaast heb ik geleerd dat het van belang is om de urgentie van wedowe nog meer te laten doorschijnen, zodat we nog meer jongeren kunnen empoweren in de creatieve sector.”

“Codirecteurs zijn is alsof je een werkhuwelijk aangaat, je doorleeft samen allerlei fases en staten.”
        - Aiman

Alles mag er zijn

A: “Enerzijds is de tijd voorbijgevlogen, anderzijds waren er ook momenten waarin de tijd tergend langzaam voorbijging. Ik ben heel dankbaar voor de band die Cristian en ik hebben. Codirecteurs zijn is alsof je een werkhuwelijk aangaat, je doorleeft samen allerlei fases en staten. Het mag er allemaal zijn en we blijven voor elkaar opdagen. Tien jaar geleden had ik niet gedacht dat we hier zouden staan. Hadden we nog meer impact willen maken? Ik denk het wel. Maar dat zegt ook iets over de moeilijkheidsgraad van ons beoogde doel. Al met al kijk ik heel positief terug op het afgelopen decennium.”

C: “Het is fascinerend om te zien hoe onze organisatie door de jaren heen is veranderd en hoe ook ikzelf ben gegroeid. Toen we begonnen had ik nauwelijks ervaring, maar ondanks alle veranderingen is ons doel hetzelfde gebleven. De uitdagingen die we hebben overwonnen en de mensen die we door de jaren heen hebben ontmoet, maakten de afgelopen tien jaar tot een inspirerende en verrijkende reis.”

Oog op de toekomst

C: "We streven ernaar wedowe nog prominenter te positioneren bij partners en organisaties, en onszelf meer naar buiten te brengen. Op deze manier hopen we dat met onze stichting nog meer jongeren kunnen laten floreren in de sector."

A: “Onze wens voor de toekomst is oud-alumni aan te nemen en ze meer verantwoordelijkheid te geven. Hoewel we er zijn voor jongeren, mogen we onszelf inmiddels niet meer als jongeren beschouwen. Daarom zou het geweldig zijn als wedowe uiteindelijk door jongeren kan worden geleid.”

Contact

Heb je vragen? Wil je meer weten of ben je op zoek naar een maatwerkoplossing? We helpen jou graag verder.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Contact

Heb je een vraag? Stuur ons een berichtje; we gaan graag met je in gesprek. 

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.