Talent

Inside PlusWhat: Dunya

Written by
wedowe team

Inside PlusWhat | Dunya: “Dankzij het PlusWhat programma heb ik veel praktijkervaring opgedaan, wat enorm waardevol is als autodidact.

In onze nieuwe serie Inside PlusWhat laten we opkomend talent uit de creatieve sector aan het woord. Ze delen hun persoonlijke verhalen, onthullen hun inspiratiebronnen en vertellen over de impact van het PlusWhat programma op hun carrière. PlusWhat vormt een springplank voor jongeren tussen de 16 en 27 jaar en biedt hen essentiële skills die nodig zijn om te werken in de creatieve industrie. Tijdens het programma leren ze niet alleen technische en creatieve skills, maar ook de kunst van samenwerken, effectief communiceren met opdrachtgevers en collega’s en het omarmen van waardevolle feedback.

Van passie naar zelfstandig ondernemer

Dunya is 25 jaar en woont in Utrecht, waar ze samen met vrienden een studio deelt. Ze is een maker met een passie voor fotografie, film en audio. Twee jaar geleden besloot ze het roer om te gooien en haar baan als storemanager op te zeggen. Sindsdien is er veel veranderd en floreert ze als zelfstandig ondernemer in de creatieve sector. Haar werk varieert van autonome projecten tot opdrachten in de commerciële sector. Op dit moment werkt ze als regieassistent aan een korte film die via het PlusWhat programma op haar pad kwam.

Experimenteren en ontdekken
“Via een Instagram advertentie kwam ik terecht bij het PlusWhat Program. Een maand of twee voordat ik aan het programma begon had ik mijn baan als storemanager opgezegd. Het programma kwam precies op het juiste moment op mijn pad. Tijdens mijn vorige baan deed ik al wat fotografiewerk en merkte ik dat ik dit veel leuker vond dan alle andere werkzaamheden. Wat me direct aansprak is dat de nadruk ligt op experimenteren en ontdekken wat je daadwerkelijk leuk vindt. Ik bezocht de PlusWhat Talent Day en besloot me daarna in te schrijven voor PlusWhat Program bestaande uit een 12 weken voltijd programma en een natraject van 12 weken. Het programma is helemaal gratis, enkel de reiskosten betaal je zelf. Na mijn deelname aan het programma is alles eigenlijk heel natuurlijk verlopen. Het PlusWhat Program heeft me de kennis, contacten en ervaring gegeven die ik nodig had om me te ontwikkelen van storemanager naar een allround professional in de creatieve sector me een duwtje in de juiste richting gegeven.”

Waardevolle praktijkervaring

“Tijdens het programma creëer je wekelijkse filmproducties die steeds uitdagender worden naarmate de tijd vordert. Het is een kans om verschillende rollen te bekleden en workshops te volgen van professionals uit het vakgebied, zoals een regisseur of een geluidsman. Dankzij het PlusWhat Program heb ik veel praktijkervaring opgedaan, wat enorm waardevol is als autodidact. Voorheen richtte ik me vooral op fotografie, maar tijdens het programma ontdekte ik dat ik andere aspecten zoals art direction of geluid ook interessant vond. Door met verschillende mensen samen te werken, werd ik me bewust van zaken die voorheen vanzelfsprekend waren, zoals mijn eigen stijl. Deze bewustwording heeft mij geholpen om mijn eigen stijl verder te ontwikkelen.”


Van jongs af aan heb ik invloeden uit contrasterende werelden meegekregen en geleerd dat er niet één norm is, maar juist verschillende normen die mooi en leerzaam zijn.”

Contrasterende werelden

“In de filmwereld kan er nog veel verbetering gerealiseerd worden als het aankomt op thema’s als diversiteit en inclusie. Hoewel er meer mensen van kleur worden aangenomen voor verschillende producties, zie ik vaak dat er niet diep genoeg wordt nagedacht over hun rollen. Bijvoorbeeld, als een personage wordt gegeven aan een acteurvan kleur, wordt vaak vergeten om ook de achtergrond van dat personage aan te passen. Het gaat niet enkel om zichtbaarheid, maar om een bredere, meer doordachte benadering. Zelf ben ik van gemengde afkomst, mijn vader is Marokkaans en mijn moeder is Nederlands. Van jongs af aan heb ik invloeden uit contrasterende werelden meegekregen en geleerd dat er niet één norm is, maar juist verschillende normen die mooi en leerzaam zijn. Ik denk dat hier mijn fascinatie voor verhalen van anderen ontstaan is. Het zijn geen aspecten waar ik dagelijks bij stil sta, maar die ik wel meeneem in mijn makerschap.”

Interactie met andere makers
“Wat me het meest bijgebleven is van het PlusWhat programma, is de fysieke ervaring op set. Zo kon ik werken in een professionele studio met apparatuur die ik mij als beginnende maker nooit had kunnen veroorloven. Daarnaast vond ik de interactie met andere makers ook super waardevol. Aan het eind van iedere week reflecteerden we op ons proces en werk, een skill waar ik als zelfstandig ondernemer nog steeds veel aan heb.”

Extra alinea (optioneel)

Persoonlijke ervaringen en intuïtie
“Momenteel ben ik actief bezig met camerawerk en documentaire producties. Voor beide disciplines is het van belang om open te staan voor verschillende perspectieven. Van nature ben ik nieuwsgierig en een goede luisteraar. Deze kwaliteiten komen goed van pas wanneer je in teamverband samenwerkt. Het maken van documentaires vereist die openheid en luisterbereidheid, wat leidt tot diepgaande gesprekken waar mensen zich vrij voelen om hun verhalen te delen. Deze gesprekken vormen een grote bron van inspiratie, net als mijn eigen intuïtie. Ik focus bewust op wat mijn interesse wekt. Het zijn vaak persoonlijke ervaringen die ik verder onderzoek, door bijvoorbeeld documentaires te kijken of boeken te lezen over specifieke onderwerpen.

Contact

Heb je vragen? Wil je meer weten of ben je op zoek naar een maatwerkoplossing? We helpen jou graag verder.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Contact

Heb je een vraag? Stuur ons een berichtje; we gaan graag met je in gesprek. 

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.